Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

ДИВО ПЕРШОЇ ЛІТУРГІЇ

Літургія – завжди диво і завжди ніби вперше. Для тих, хто приніс свою молитовну жертву Богу, а особливо для хористів. Кожна літургія як початок та кінець, запитання та відповідь водночас. Для найменших учасників церковного хору – це подвійна відповідальність. В силу склавшихся обставин «Фіміам» отримав чудову нагоду стати «вухами та голосом» Літургії. Цьому передувала клопітка та наполеглива підготовка.

В суботу на передодні першої Літургії репетиційна робота тривала більше трьох годин. Стомлені, але натхненні богослужбовими текстами маленькі і старші учасники хору відповідально продовжували пісенну роботу. Детальніше вивчали важливі елементами Літургії, замислюючись над запитаннями: коли найважливіший момент служби? Хто такі «оголошені»? Що відбувається під час співу «Милості Миру»? Що таке Антимінс? і багато інших.

Навіть якщо основні твори в репертуарі дитячого хору вже були готові, то решту текстів виявилось забагато, щоб за один раз їх досконало осилити. Приходила думка навіть відмовитись від такого складного завдання. Проте, порадившись, всі хористи одноголосно вирішили ризикнути і, сподіваючись на милість Господа, відважились приступити до виконання найголовнішої служби православної Церкви.

У всіх життєвих подіях завжди є Божий промисел. Важливо його помічати і довіряти. Так намагались чинити й хористи «Фіміаму».

Коли вірити в дива – вони відбуваються! В даних обставинах спадали на думку слова: – «Господь упованиє мое и Спаситель мой, кого убоюся?». Настало 21 серпня 2016 року. Отримавши благословіння священика, помолились перед початком важливої справи, розспівались, згуртувались, відкрили ноти, зазвучала «Мирна Ектенія»…

Як звершувалось хорове богослужіння Літургії того дня, від хвилювання юні хористи і регент точно не пам’ятають, але переконані, що відбулось диво Боже. Дивовижним чином Божественна Літургія за участю дитячого-юнацього хору «Фіміам» благополучно була звершена. І молебень перед початком навчального року після відповідальної служби прозвучав впевнено і невимушено.

За тиждень в день прекрасного свята Успіння Пресвятої Богородиці ще раз на Літургії зазвучав «Фіміам». В ході розучування тропарів і задостойника для цієї особливої служби, юні клірики з цікавістю згадували історію цього чудового свята, сподіваючись на благословіння Пречистої Діви і допомогу у вправному гармонійному співі.

Хочеться подякувати нашим молодим хористам за терпіння, уважність, що в екстренних обставинах зуміли згуртуватись, старші підказати і підтримати молодших, спритніші допомогти тим, хто менш розуміє, дисциплінуватись і, здобувши неоціненний досвід спільними дружніми зусиллями, відкрити нову сторінку в історії нашого дитячо-юнацького хору.

Від імені регента і учасників хору «Фіміам» висловлюємо сердечну подяку клірикам-корифеям нашого приходу, які люб’язно допомагають з нотами, порадами, підспівуванням і читанням потрібних літургійних текстів. Спаси і благослови Вас, Господи, за добрі справи!

 

Аудіозаписи:

 

Переглядів: (222)

Перейти до панелі інструментів