Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

Молодіжка

Слава Богу, наш любий гостю! Ми не знаємо твого імені, звідки ти, хто ти і що привело тебе заглянути в цей розділ. Це немає значення. Важливо, що ти тут. Цей момент нас об’єднує. Ми вдячні Богу, що наші дороги в такий спосіб перетнулися. Адже цього могло б і не статися. Як довго триватиме ця мить? Можливо, зараз ми розминемося, і перша зустріч стане водночас й останньою. Або ж ти захочеш трішки тут побути та дочитати ці рядки до кінця. Чи, наприклад, забажаєш познайомитися ближче, завітавши до нас в неділю на гостини? Можливо, станемо друзями? Перед нами багато можливостей. Які відчуття в тебе виникають? Що скажеш? Але перш, ніж ти даси собі відповідь, давай ми розкажемо тобі про себе. Зробимо, таким чином, перший крок для подальшого знайомства.

Вже не один рік при храмі Святих Першоверховних Апостолів Петра і Павла проводяться молодіжні зустрічі, основою яких є: вивчення Святого Письма, життя Святих, історій релігійних свят, обговорення актуальних для молоді питань за чашкою чаю і солодощами. Передусім, мета подібного спілкування – це зустріч близьких по духу та світогляду людей. Архимандрит Фаддей Витовницький говорив такі слова: “Коли знайдете споріднену душу, залишайтеся з нею, бо це велика радість – дружити з однодумцями”.

Зустрічі православної молоді дають змогу відчути, що разом ми можемо з більшою користю навчатися, духовно зростати і допомагати один одному ставати кращими. Ми володіємо цінним ресурсом – часом, запаси якого є обмеженими. Тому особливої уваги заслуговує вміння цінувати свій час і не марнувати дні нашого життя. Апостол Павло наставляє: Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, – дні-бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня…наповнюйтесь Духом… (Еф.5:15-18). Зустрічі православної молоді допомагають нам вчитися пам´ятати про Бога, про головне, і цінувати відведений нам Господом час, використовуючи його для благих цілей.

Згідно християнства людина народжується на світ для того, щоб він став добрішим і світлішим. Ми приходимо сюди, щоб вчитися любити і служити один одному. Бог є Любов. Він є джерелом живої води, з якого ми можемо черпати, щоб втамовувати свою спрагу та напувати нею ближніх. Наша молодь намагається творити добрі діла, тим самим збагачувати свої небесні скарби. Зокрема, ми відвідуємо діток в школі-інтернаті “Рівненський обласний навчально-реабілітаційний центр” та намагаємося дарувати їм тепло і радість під час наших гостин.

Сподіваюся, що ти ще тут і читаєш далі. Якщо ти потрапив на сайт храму, значить ти перебуваєш в пошуку. В Євангелії від Св. Матвія є наступні слова: Просіть – і буде вам дано, шукайте – і знайдете, стукайте – і відчинять вам; бо кожен, хто просить – одержує, хто шукає – знаходить, а хто стукає – відчинять йому ( Матвія 7:7-8). Ми не знаємо, чого ти шукаєш. Але якщо ти в пошуку, значить Бог торкнувся твого серця, бо всі ми шукаємо поглиблення зв´язку з Ним. Подібні зустрічі православної молоді допомагають знаходити кожному своє. Хтось тут знаходить необхідні знання, інший – близького друга, а дехто – супутника життя. Як і сталося, наприклад з Марфою та Ігорем, які познайомилися завдяки недільним зборам православної молоді, створили сім´ю та живуть у щасливому шлюбі, слугуючи прикладом для інших.

Ще хотіли б згадати про одну людину – о. Володимира. Саме він і очолює наші зустрічі. Це молода, усміхнена, щира людина, що прагне нас згуртовувати все більше і ділитися тим, чим володіє: знаннями і своїм духовним досвідом, проявляючи терпіння і турботу. Зі слів о. Володимира молодіжне середовище Петро–Павлівського храму має намір втілення багатьох цікавих ініціатив, до яких ти, любий гостю, можеш охоче долучатися, адже наші двері є відчинені для тебе. За благословінням Mитрополита Рівненського і Острозького Варфоломія і настоятеля Петро–Павлівського храму протоієрея Димитрія організовуються паломницькі поїздки по святих місцях, під час яких наша молодь має змогу приклонитися до святинь та духовно збагатитися.

Якщо ти відчуваєш, що в глибині твого серця є прагнення більшого, яке не може задовільнити ніщо з того, що траплялося тобі у світі, згадай, що є Христос, що є Церква, яка говорить про себе словами Апостола Павла: “… в усьому себе виявляємо, як служителів Божих, у великім терпінні, у скорботах, у бідах, в тіснотах, у вдарах, у в’язницях, у розрухах, у працях, у недосипаннях, у постах, у чистоті, у розумі, у лагідності, у добрості, у Дусі Святім, у нелицемірній любові, у слові істини, у силі Божій, зі зброєю правди в правиці й лівиці, через славу й безчестя, через ганьбу і хвалу, як обманці, але ми правдиві; як незнані, та познані, як умираючі, та ось ми живі; як карані, та не забиті; як сумні, але завжди веселі; як убогі, але багатьох ми збагачуємо; як ті, що нічого не мають, але всім володіємо” (2 Кор.6:4-10).

У своїй книзі “Перестройка в Церковь” диякон Андрій Кураєв висловлює наступну думку: “Світ Церкви – складний, тому що він людський. Різні люди. Різні смаки. Різні розуміння і різна здатність розуміти. В цьому світі потрібно вміти вчитися жити, орієнтуватися і думати. Єдність Церкви визначає єдність нашої віри в Христа…. Світ православ´я надзвичайно багатий, і Церква має багато скарбів для кожного свого члена: дітей, дорослих, молоді, пенсіонерів. І одне з її ключових завдань – це перебування в діалозі з кожною групою, навчаючи глибше розуміти і цінувати ці скарби. Головним принципом церковного устрою можна назвати слова блаженного Августина: В головному – єдність; в другорядному – свобода; і у всьому – любов. Подібні зустрічі молоді – це спроба Церкви бути ближчою до молодіжного середовища. Це складний шлях, оскільки не існує готових і правильних методів, це шлях пошуку і діалогу. Що може дати Церква молоді? Що молодь може дати для Церкви? Чи можуть вони один одного чути і розуміти? Цей шлях вартий того, щоб ним йти, бо відкриває можливість примноження любові, віри та знань, які допомагають глибше розуміти свою віру, відповідно самих себе і боронити її.

Любий гостю, ти можеш приєднатися до нас і спробувати разом йти цим шляхом, а можеш піти своєю дорогою. Вибір за тобою. Щоб зрозуміти, чи це твоє, варто спробувати. Ми всі вчимося, ми багато чого ще самі не знаємо і не вміємо, але ми збираємося разом і ділимося один з одним тим, що маємо, з надією ставати кращими і ближчими до Бога. Ми всі різні, нас об´єднує те, що ми прагнемо поставити Бога в центр свого життя і свого серця, та вчитися від Нього.

Зустрічі проводяться щонеділі о 15.00

Так проходять зустічі

День жон-мироносиць 2016 р.

https://petra-i-pavla.church.ua/2016/05/19/den-zhon-mironosic/

 

 

Зустріч із ієромонахом Павлом

https://petra-i-pavla.church.ua/2016/05/24/prepodobnij-amfiloxij-pochajivskij/

У Рівненському облмуздрамтеатрі

За чашечкою чаю

IMG_20160207_162225_74333

Молодіжний форум в Почаєві 2012 р.

Вітання з Днем народження однієї з учасниць молодіжки

 

Паломницька поїздка з молоддю до Почаєва. Літо 2023

Вечірній перегляд фільмів на християнську тематику 24.12.23


21.04.24 р. В день памʼяті прп. Марії Єгипетської, перегляд фільму про монашество, де розкривається зміст хто є монах, та про монашество в сьогоденні.

На завершення пропоную тобі ознайомитися з думками деяких наших друзів, що регулярно відвідують недільні збори православної молоді, які відповідали на наступні запитання:

Що для тебе означають подібні зустрічі? І чим вони тебе наповнюють?

Микола, парафіянин Свято-Миколаївського храму в м. Рівне:

Зустрічі на молодіжці нас згуртовують в дусі Істини, поглиблюють знання Св. Писання. Тут є можливість об´єктивно зрозуміти, де істинна віра (православ´я), а де людські видумки. Наші побачення мене наповнюють любов´ю, миром, радістю спілкування в колі братів і сестер в Христі.

Сергій, парафіянин Петро-Павлівського храму в м. Рівне:

Зустрічі православної молоді для мене означають, що Церква жива, що вона складається не лише з дідусів та бабусь, але й з підростаючого і молодого покоління, які несуть віру в часі. І це дуже важливо, оскільки теперішні наставники з часом відходять у вічність, і труд несення Слова Божого серед людей і виховання наступних поколінь ляже вже на плечі теперішньої молоді. І цей ланцюг буде тягнутися до другого пришестя Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Тому саме зараз необхідно дати в тісто добру закваску. Подобається те, що молодь збирається, гуртується і спільними зусиллями намагається вирішити ті чи інші актуальні питання. Але головна суть в тому, що це роблять разом, соборно. Адже і Церква наша Соборна, і всі ми члени одного Тіла. Апостол Павло в посланні до Галатів наголошує: Друг друга тяготы носите, и тако исполните закон Христов. Ось в чому сила – в єдності, любові та допомозі один одному. Бажаю сил організаторам і кожному з учасників молодіжних зібрань в подальшій плідній роботі, щоб Слово Боже росло і душа кожного преображалась.

Ольга, парафіянка Храму Всіх Волинських Святих в м. Рівне:
“Молодіжка для мене розкривається кожного разу по-новому. Але з впевненістю можу сказати, що враження як від першої, так і від усіх решта наших спільних зустрічей – це відчуття того, що ти перебуваєш у дуже рідному та близькому для душі місці. Звичайно кожний відчуває це по своєму. Однак «фундамент» таких зустрічей у нас спільний, що дуже мене радує. Адже віра в Христа жива і вона животворить Тіло Церкви і єднає усіх її членів.
Особисто мені такі зустрічі дали неабиякий урок смиренності. Так-так, саме смиренності. Адже, дивлячись на зібрання протестантів, не могла збагнути, чому наша православна молодь не має таких зустрічей? І внутрішньо наважувалась навіть засуджувати традиційний та консервативний підхід нашої рідної Православної Церкви. Однак, потрапивши на молодіжку, зрозуміла, на скільки помилялась…
Спільні зустрічі та проведення дозвілля, обговорення не лише цікавих, але і важливих тем, перегляд фільмів, поїздки у святі місця, а також спільна молитва збагачує кожного з нас духовно. Саме такі зустрічі дають можливість не лише будуватися духовно, але зберігати та передавати основи православної віри Христової і для майбутнього покоління, що є неабияк важливо у теперішні часи”.

Переглядів: (3970)

Перейти до панелі інструментів