Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

МУЧЕНИК, ЩО ЗАГИНУВ У ВОГНІ

Святий великомученик Феодор Тирон* жив і постраждав в час правління імператора Максимиліана близько 305 року. Тоді усі воїни були зобов’язані приносити жертву поганським богам. Коли Феодора спонукали принести жертву ідолам, він відмовився і оголосив себе християнином. Святого ув’язнили та прирекли до голодної смерті. Через деякий час, виявивши Феодора живим, йому запропонували знову принести жертву. Після відмови воїна-християнина жорстоко катували та прирекли до спалення на вогнищі. Великомученик сам зайшов у багаття і з молитвою віддав свою душу Господу. Його тіло, не пошкоджене вогнем, попросила християнка Євсевія і похоронила у своєму домі у м.Євхаїти.

Через 50 років після кончини мученика, в Константинополі імператор Юліан Відступник, бажаючи осквернити християнський Великий піст, наказав міському епарху кожного дня протягом першого тижня посту таємно окроплювати кров’ю ідольських жертв харчі, які продавалися на ринках.

Вночі Константинопільському архієпископу Євдоксію явився святий великомученик Феодор Тирон і наказав оголосити християнам, щоб вони не купували на ринках осквернені продукти, а зварили коливо із домашніх запасів пшениці. За переданням, архієпископ Євдоксій довго не міг зрозуміти і кілька разів перепитував святого, що таке коливо і як його варити, оскільки в Константинополі така назва була невідома. Феодор Тирон пояснив, що в Євхаїтах, де він похоронений, так називають варену пшеницю з медом. Таким чином св. влмч. Феодор Тирон перешкодив нечестивцю поглумитися над християнами, і вберіг їх від осквернення ідоложертовним.

В пам’ять про цю подію Православна Церква щороку вшановує пам’ять великомученика Феодора Тирона в першу суботу Великого посту. Напередодні в п’ятницю після заамвонної молитви звершується молебен великомученику, освячується коливо і благословляється віруючим.

*Тирон – воїн, новобранець.

DSC_1065

DSC_1062

Канон великомученику Феодору Тирону з освяченням колива в Петро-Павлівському храмі 18.03.2016

Переглядів: (167)

Перейти до панелі інструментів