Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

Пророк нашого часу

Ніби коштовне каміння сяють чесноти цього святого серед сонму преподобних старців. Православна Церква сьогодні вшановує пам’ять ще одного Божого угодника – схиархимандрита Лаврентія Чернігівського (в миру Луки Проскури). Вихідець із простої родини, хлопчина рано усвідомив ціну важкій праці. Серед своїх однолітків він вирізнявся тонким музичним слухом та неабиякою любов’ю до церковного співу. Результатом чого стала посада регента при одному з монастирів. Особлива молитовність співу, суворе дотримання церковного уставу та чисте звучання відрізняли хор, яким керував Лука.

Згодом, будучи послушником в Троїцько – Ільїнському монастирі, здобув постриг з ім’ям Лаврентій, а пізніше – рукопокладений в сан ієромонаха. Закінчив своє земне життя духоносний молитвеник в сані схиархимандрита.

Духовні подвиги та подвижницька молитва старця не залишились без уваги оточуючих. Вже згодом чимало людей йшли до нього хто за порадою, а хто за мудрою настановою.

Внутрішня свобода, відповідальне ставлення до церковної служби та самовіддана хвала Богу вустами і серцем пробуджують до вознесення щирих молитов до святого Лаврентія. За тих, кого переборюють сумніви та хто збився з духовної дороги. Нехай святий Лаврентій укріпляє в молитві та мудрості. Преподобний отче Лаврентіє, моли Бога за нас!

Особливо святково пам’ять подвижника вшановувалась в нашому храмі, де перебуває ікона з частинкою його мощей. Сьогодні тут була звершена Свята Божественна літургія архієрейським чином на чолі з Високопреосвященнішим Митрополитом Рівненським і Острозьким Варфоломієм.

Напередодні дня пам’яті преподобного Лаврентія Чернігівського в храмі була звершена святкова Всенічна, за якою молилися та співслужили приходському духовенству гості-священники з інших храмів нашого міста. Окрасою служби стало виконання церковних творів Песнь Богородицы та Утверди, Боже дуетомпротоієрея Леоніда Ізерського і священника Володимира Рачинського у супроводі приходського хору.

Святковим молебнем з акафістом преподобному Лаврентію Чернігівському розпочався суботній ранок. Сонм з 13 священнослужителів на чолі з правлячим Митрополитом Варфоломієм розпочали Святу Божественну літургію. Прикрасив Богослужіння оксамитовий голос протодиякона Василія Дворака. Різними мовами звучали прохання на єктеніях диякона Костянтина Задорожного.

Злагоджено та урочисто звучали приходський та дитячий хори. Святковості додавали піснеспіви хору священників. Урочистим та зворушливим моментом служби стала хіротонія уродженця Басового Кута,паламаря нашого храму, – Димитрія Демянчука, в сан диякона та рукопокладення ієродиякона Ювеналія в сан ієромонаха. Аксіос! Аксіос! Аксіос!”, – лунало з амвону та криласу.

По закінченні літургії Владика Митрополит очолив молебен за мир в нашій державі, по закінченні якого він звернувся до всіх присутніх з вітальним словом. По завершенні богослужіння усіх вірян було окроплено святою водою та бажаючі могли отримати в благословення іконки прп. Лаврентія.

Переглядів: (182)

Перейти до панелі інструментів