Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

Апостол Андрій Первозванний

Святий апостол Андрій Первозванний був рибаком, сином Іони з Віфсаїди, що в Галілеї. З Євангелія ми знаємо, що Андрій був молодшим братом апостола Петра (Симона). Коли Ізраїлю явився святий пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн, Андрій і Петро стали його найближчими учнями. І тоді, перебуваючи поруч зі своїм учителем Іоаном, Андрій вперше дізнався про Христа.

Господь покликав Андрія та Іоана сина Іякова (який став згодом улюбленим учнем Христа) за собою, кажучи їм: “Підіть і побачите” (Ін. 1,39). Андрій першим, з радістю і готовністю, пішов за Господом, і за те був названий Первозванним. Він перебував з Христом протягом всього періоду Його суспільного служіння. Саме Андрій разом з Філіпом представив Христу групу греків, які теж виявили бажання дізнатися Того, хто вчив Любові і Миру.

Після Воскресіння Спасителя, апостол Андрій разом з іншими учнями удостоювався зустрічей з Ним і був присутній на Єлєонській горі, коли Господь, благословивши їх, вознісся на Небо. Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Святому Андрію дісталися країни, що лежать уздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова. Проповідуючи Євангеліє, апостол Андрій відвідав Віфанію, що в Малій Азії, Фракію, Македонію і Скіфію, тобто землю, на якій пізніше утворилася Україна. Згідно з переказами, апостол Андрій по Дніпру піднявся на північ і дійшов до місця, де згодом виник Київ, благословивши це місце і передбачивши прийняття християнської віри майбутніми поколінням Русі.

Апостол Андрій проповідуючи святе Євангеліє, цей безцінний дар, який залишив нам Господь наш Іісус Христос, пережив і терпів багато скорбот.  Він був гонимий, побитий і вкінці свого життя замучений  на хресті який схожий на букву Х.

Молитвами святого Апостола Андрія Первозванного, нехай Господь укріпляє наші серця бути хоча б трішки подібними до апостолів, і своїм життям не посоромити звання християнина, якого удостоїлися завдячуючи Богу і святому апостолу Андрію Первозванному.

Переглядів: (281)

Перейти до панелі інструментів