Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Рівне

СВІТЛА РАДІСТЬ

Душа – як храм з очима древніх фресок.

Все бачить. Все простить. Все далі понесе.

У весняній порі є щось потужно-вибухове, емоційно-піднесене, і просто – дитяче! Вона розважливим і впевненим кроком повертає нас до того, якими ми повинні бути і якими хочемо здаватися. Недарма ця пора найбільше наближена до Дива Воскресіння. І якою б не була “зимова” втома, вона всупереч усім життєвим “снігопадам” підкоряється світлому пробудженню.

Його хрест був нестерпно важкий та болісний. Стомлений крок та кривавий піт наближали до Голгофи. Голгофи приниження та сорому. Розіпятий Світ – як велика рана та одвічний біль. На хресті – мій Світ і мій Бог. На ньому і мій гріх, і моя неміч. Німе небо і глуха тиша. Життя помирає на Голгофській височині.

Його вже не переслідують та не бють. Мовчить натовп, навколо смерть та спокій. Бог помер. Його з благоговінням ховають. Це згодом Він Воскресне. А нині Він – спокій, Субота. А якщо присутня жалоба та сум, обовязково будуть радість та життя. Його в собі вже ховає знайома серцю радісна тривога перед чимось Великим. Душа завмерла і готується пройнятися благодатною радістю. Тиша Великої суботи покірно схилила голову перед неминучою радістю Воскресіння.

 

“Сла́ва Святе́й, и Единосу́щней, и Животворя́щей, и Неразде́льней Тро́ице всегда́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, – гучно, майже кричучи заспіває священик. Амінь!”, – підхопить хор.

 

“Да воскреснет Бог, и да расточатся врази Его, – пролунало всюди, розриваючи нічну тишу. І вже не зупинити радості та усмішок. Христос Воскрес!, – тричі, єдино. І неспинна ріка емоцій руйнує межі між розумом та серцем. Все співає про Життя. Все дихає Воскресінням. І лунає церковний спів, і пахне ладан, і тремтять святково свічки. Тисячолітня мудрість смиренно промовляє вустами Святого Євангеліє. Христос – Життя. Сьогодні Він – і Світло, і Світанок. Душевний простір вщент заповнений благодатною радістю та надією. Воскреслий Бог серед нас.

Христос Воскрес! Нехай Пасхальна радість торкнеться кожного серця. Душа наповниться життєдайним Божим благословінням. Щиро бажаємо кожному миру, добра та злагоди.

(Більше фотографій і відео за посиланням https://cloud.mail.ru/public/M2QB/frXwzXYSx )

Переглядів: (243)

Перейти до панелі інструментів